L
L

Élménybeszámoló Rutkai Boritól a Budapest Bár első cirkuszos fellépéséről

Rutkai Bori
Szerző: Rutkai Bori

Megszökni a cirkusszal! Lakókocsiban élni évtizedeken át…

Nem cigizik, és nem iszik alkoholt az elefánt idomár. Amióta nála vannak a “kicsik” azóta nem nyaralt, többet volt az elefántokkal, mint a gyerekeivel. Amikor aludni mennek az elefántok, ormányukkal az előttük járó farkára “rácsatlakoznak”. Azt hitted, hogy ilyen csak a mesekönyvekben van.

A Sátorban még tart a műsor. A zenekar először játszik ezen a helyen, de ha rájuk nézel, az az érzésed, hogy mindig is itt voltak. Helyükre kerülnek a “kirakós darabjai”. Értelmet nyernek a rózsák az ingen, a mély vörös bársony felizzik, a hegedű kacskaringós hangja kiszökik az éjszakába. A cirkusz díszlete tökéletesen illik a zenészekhez. Először találkozol igazi angyalokkal, amikor a zsiráfok lehajolnak hozzád a magasságból.

A szünetben egy kislánnyal szaladgálok, a sátrat feszítő kötelek között bukdácsolva, arany cipellőben. Ezer kérdése van, olyanok, amiket egy férfitől várnék. Hogy van ilyen szép alakod? Hogy van ilyen szép hangod? Nagypapája lefényképez minket, ide-oda gurulok az időben.

Lacival és Misivel is lefényképezkedünk, és eszembe jut a képről, hogy az oviban két Laci volt a férjem. Telihold van. Délután a Balatonban úsztam egyedül. Ez volt a legjobb úszás a nyáron.

Szerettem volna egy családi cirkuszt, hogy együtt utazzunk a világban, egy lakókocsival. Tengerparton a homokban bohóckodjunk. Szabadon éljünk, énekeljünk, zenéljünk együtt. A csillagok a helyükön vannak.

A zenekar felett egy motoros akrobata partnerével lélegzet elállító mutatványba kezd. Gigászi lovakra egymásután pattannak fel már nem is tudom összeszámolni, hogy hányan. Sárkánylovak hátán száguldó akrobaták erős lendülete kavarog. Gyerekszemmel csodálok mindent.

Késő este hazaindulunk, magunk mögött hagyjuk a karavánt, a Cirkuszt körbevevő lakókocsi városkát. Misi kislánya mesél Pestig az autóban, mint egy sokatlátott igazi mesemondó asszony. “És képzeld Borika!” így indul minden mondata, aztán erdőszéli tündérhangon szövi, tekeri a meseszálakat… fekete haja, szeme, csillog, száguldunk a sztrádán. Mire megérkezünk a fővárosba, két óra mesélés után elalszik Nati.

Alszanak a pónik, a tevék is, akik ma legközelebbi kollegáim voltak. És alapos fogmosás után, illatos csillagos pizsamájukban összebújva alszanak már az elefántok is. 

Hozzászólások

0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. Hozzászólásodat adminisztrátori jóváhagyást követően publikáljuk.