L
L

Budapest Bár: Budapest – az analóg lemezborító története

Nemes Péter - Torma Szabolcs
Szerző: Nemes Péter - Torma Szabolcs

Torma Szabolcs, a Budapest Bár sajtós munkatársa kérdezte ki Nemes Pétert, a Budapest című lemez borítójának alkotóját.  Péter tervezte egyébként a Klezmer és a “Best of Budapest Bár” lemez borítóit is. 

– Mennyi tervből választottátok ki a végleges változatot?

Amikor Andi (Gáncs Andrea, az együttes menedzsere) felhívott azzal a felkéréssel, hogy a készülő Budapest című lemezhez kellene egy borító, rögtön egy esti hangulatú kép jutott az eszembe. Feleségemmel, Rutkai Borival – akivel mindig közösen brainstormingolunk egy-egy kreatív feladatnál -, nem kellett sokáig töprengeni azon, hogy az esti Budapesthez leginkább a világító betűk, a városszerte háztetőkön fénylő neonreklámok hangulata passzolna leginkább, azt kellene megidézni. Andinak először csak szóban mondtam el ezt az ötletet, és rögtön megtetszett neki. A borítóból két változat készült végül: egy, amin a logó B betűje is szerepel és egy másik amin nem.   

Betuk3

– Ki választotta ki a végleges tervet?

A zenekar tagjai. Egyöntetűen. Mindenkinek ez a variáció tetszett a legjobban.

– Miért éppen neonfelirat?

Ahogy már az előbb is említettem, ehhez a zenekarhoz leginkább az éjszakai hangulatot tudom passzítani. Az új dalokba belehallgatva is valahogy a főváros esti fényei passzolnak leginkább.

– Milyen technikával készült a lemezborító?

Analóg. 100% handmade. A betűket először papírból és habkartonból vágtam ki majd ezek után építettem össze. Ezekbe kerültek aztán az akrillal és fényérzékeny festékkel lefestett, ívesre hajtott drótok, amik az eredeti neoncsöveket hivatottak imitálni. UV fény alatt pontosan olyan látványt nyújtanak, mintha neonreklámok lennének. A drótok alá, a betűk felületére ezüstszínű papírt ragasztottam, és az egész felirat alá egy szálra csiszolt vaslemez került, így még izgalmasabban jelent meg a fény.  

Betűk 

– Miért nem számítógépes grafikával készült el?

Noha ezt a tervet 3D-ben is meg lehetett volna csinálni, valahogy nekem az a technika kicsit lelketlen. Túl precíz. Kellett valami, amitől lelke lesz a dolognak, még ha egy majdnem neon-tábláról is beszélünk. A fotó amúgy telefonnal készült, hogy azért legyen benne valami a mai korból is.

– Mekkora a makett?

100×120 cm. Egy-egy betű 8-10 cm magas.

  Betűk2

– Mi lesz a makett sorsa? Láthatjuk valahol “élőben”?

A makettet egyelőre szétszereltem darabjaira, de mivel sok lehetőséget látunk még benne, biztosan össze fog épülni még egyszer. Én a Budapest Bár koncertjeinek háttérvetítéséhez is el tudnám képzelni, úgy, mint segédeszköz, hogy mondjuk, egy mozgóképet készítünk róla. A lehetőségek nyitottak, remélem a rajongók hamarosan ilyen formában is találkoznak majd vele.

– Úgy hallottuk, volt egy vicces kalandod is a készítés közben?

Így van! Egy vicces momentuma is volt a készítésnek. Egy alkalommal elfogyott a drótom, szóval el kellett mennem a vasboltba. Ott az eladó, miközben tekerte lefelé a drótkötegből az általam kért mennyiséget, felém fordult és azt mondta, “a vadak miatt lesz ugye, kerítést kifeszíteni?” Amikor elárultam, hogy betűket hajlítok belőle, egész egyszerűen leesett az álla.  

 

Hozzászólások

0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. Hozzászólásodat adminisztrátori jóváhagyást követően publikáljuk.